Het allereerste cupcake-recept werd in 1828 in Engeland opgeschreven door Eliza Leslie in haar kookboekje. Ze bakte kleine cakejes in een kopje (cup) voor bij de thee. Zo is de naam cupcake ontstaan.

De grootste cupcake ooit is gemaakt op 2 november 2011 in Amerika en woog 1176,6 kilo.
Een reiziger die cupcakes mee had genomen in zijn bagage mocht Amerika niet in. Het glazuur op de cakejes viel onder de verboden stoffen. Hij mocht kiezen: de cupcakes inleveren of opeten. Hij heeft heerlijk zitten smullen.

Een Britse bakker heeft zich een beetje verkeken op zijn internetactie: cupcakes met 75% korting. Er werden meer dan 100.000 cupcakes besteld. De arme man moest dag en nacht werken om alle bestellingen af te leveren.

Als je in je beslag zonnebloemolie gebruikt in plaats van boter, worden de cupcakes wat malser.

Een cupcake in de vorm van een hartje? Doe een papieren cupcakevorm in een metalen cupcakevorm. Duw een knikker  tussen je papieren vorm en de metalen vorm. Het papier komt dan iets naar binnen. Als je de papieren cupcakevorm vult met beslag, krijgt de cupcake een hartjesvorm.

Je kunt een echt chocolaatje, toffee of caramel in je beslag duwen en meebakken. Er zit dan een verrassing in je cupcake!

Met een groffe rasp kun je prachtige chocoladekrullen maken.

Met een fijne rasp kun je chocoladerasp maken.